اکبری- وجود موزه های مختلف بیانگر هویت، فرهنگ، آداب و رسوم و داشته های آن منطقه است ولی متاسفانه شهرستان فردوس با وجود پیشینه تاریخی غنی از نظر ایجاد موزه چندان مورد توجه قرار نگرفته و این شهرستان همچنان از داشتن موزه محروم است.
یکی از فرهنگیان فردوس در این خصوص به خبرنگار ما گفت: در بیشتر شهرستان های کشور با این که قدمتشان کمتر است موزه های زیادی اعم از موزه مردم شناسی، نسخ خطی، آب، حیات وحش و منابع طبیعی ایجاد شده اما در فردوس توجهی به این موضوع نشده است. ...
یک دانشجو هم می گوید: من اهل یکی از شهرستان های شمال کشور هستم و 3 سال است که در فردوس مشغول به تحصیلم و تعجب می کنم در شهرستانی مثل فردوس با تعداد آثار تاریخی و مختلف و پیشینه فرهنگی و مذهبی هنوز موزه ای راه اندازی نشده و کتب خطی و قرآن های قدیمی در دست افراد بوده و گاهی دیده می شود که بعضی افراد از این مسئله سوء استفاده کرده و با خرید این نسخه خطی ارزشمند به قیمت بسیار پایین از افراد کم اطلاع، آن ها را از فردوس خارج می کنند.
یک استاد دانشگاه نیز وجود موزه نسخ خطی در فردوس را برای حفظ این نسخ و قرآن های قدیمی ضروری دانست و گفت: با ایجاد این موزه از فرسودگی و از بین رفتن این آثار ارزشمند نیز جلوگیری شده و این سرمایه های معنوی حفظ می شود.وی گفت: این وظیفه اداره اوقاف و امور خیریه و میراث فرهنگی است و مقدمات کار را فراهم و از این سرمایه ها محافظت کنند.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان فردوس نیز با تاکید بر ایجاد موزه در فردوس گفت: ایجاد موزه مردم شناسی فردوس هم اکنون توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حال پی گیری است و بخشی از تجهیزات آن نیز تهیه و عملیات مرمت و بازسازی حمام فیروز در فردوس نیز با کاربری موزه شروع شده که امیدواریم با اتمام عملیات مرمت این بنای تاریخی شاهد راه اندازی موزه مردم شناسی در فردوس باشیم.کاظم شبنم زاده افزود: موزه نسخ خطی نیز با توجه به وجود آثار و نسخ خطی ارزشمند و قرآن های قدیمی در منازل فردوس و لزوم حفاظت از آن یک ضرورت است که امیدواریم با ایجاد تعاملات لازم با اداره اوقاف و امورخیریه بتوانیم این مهم را اجرایی کنیم.وی گفت: ثبت این آثار به صورت مجزا می تواند علاوه بر شناسایی و معرفی دقیق این آثار در حفظ و مرمت آن نیز نقش مهمی داشته باشد و مالکیت مادی و معنوی آن نیز به نام صاحب اثر به ثبت برسد.رئیس شورای اسلامی شهر فردوس نیز گفت: با پی گیری های انجام شده در این رابطه خوشبختانه بحث موزه مردم شناسی از سوی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حال پی گیری است که امیدواریم درخصوص ایجاد نسخ خطی نیز اداره اوقاف و امور خیریه که به نحوی متولی این موضوع است با همکاری میراث فرهنگی و دیگر ادارات نسبت به تحقق این ضرورت تلاش کند.
«میثمی» افزود: قرآن ها و نسخ خطی ارزشمندی داخل منازل نگهداری می شود که بیشتر اوقات به علت اطلاع نداشتن افراد نسبت به ارزش بالای این آثار یا توانایی نداشتن در حفظ و نگهداری آن، مورد بی توجهی و تخریب قرار می گیرد که با ایجاد موزه نسخ خطی، مردم این آثار را اهدا خواهند کرد و شورای اسلامی فردوس هم آماده همکاری در این خصوص است.
وی افزود: مدرسه علیا در فردوس با توجه به این که در گذشته به عنوان محل تحصیل طلاب علوم دینی و ترویج فضایل اسلامی بوده در حال حاضر بهترین محل برای ایجاد موزه نسخ خطی است.
وی با اشاره به مرمت این بنای تاریخی ارزشمند از سوی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سال های گذشته اظهار امیدواری کرد: با تلاش مسئولان امر به ویژه اداره اوقاف و امور خیریه و میراث فرهنگی شهرستان و استان، در آینده ای نزدیک شاهد افتتاح این موزه باشیم./ر.خراسان