قاسمی- درجه بندی نانوایی ها و تجدید نظر در سهمیه آن ها امسال در دستور کار قرار گرفت.
درجه بندی نانوایی ها در سال جاری به تصویب فرمانداری شهرستان بیرجند و شرکت غله و خدمات بازرگانی رسیده و براساس ایده آل های مورد نظر مانند کیفیت نان، وضعیت فضای نانوایی، به کارگیری کارگران دارایی مهارت فنی و حرفه ای بررسی شده و در سهمیه آن ها تجدیدنظر می شود.مدیر شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه 5 خراسان جنوبی به خبرنگار ما گفت: این که سهمیه این نانوایی ها از واحدهایی که برای بازسازی و بهسازی اقدام نکرده و هدف ارائه خدمت به مردم در قالب نان بهتر را در دستور کار قرار نداده اند تامین خواهد شد. ...
حسین بهشتی واقعی نبودن قیمت نان و نبود عرصه رقابت را در بی رغبتی نانوایان برای استفاده از تسهیلات بهسازی و بازسازی نانوایی موثر دانست و توضیح داد: در 2 سال گذشته 3 میلیارد و 900 میلیون ریال تسهیلات در قالب بهسازی و بازسازی برای نانوایی های استان اختصاص یافته که از 14 درصد سود آن، 11 درصد را شرکت مادر تخصصی بازرگانی پذیرفته و به بانک می پردازد و سهم نانوا 3 درصد است.
از 3 میلیاردو900 میلیون ریال تسهیلات استان، 2 میلیارد ریال تاکنون هزینه شده و پیش بینی می شود با تامین منابع بانکی، متقاضیان معرفی شده از آن استفاده کنند.
وی سهم نانوایی های مستقر در مرکز استان را 150 و شهرستان ها را 100 میلیون ریال ذکر کرد و افزود: 600 نانوایی در استان وجود دارد که 10 درصد آن ها (60 واحد) برای تعویض ماشین آلات حرارت غیرمستقیم پخت نان، از تسهیلات استفاده کرده اند.
وی درخصوص هدر رفت و ضایعات نان در استان گفت: پروسه هدر رفت باید از مزرعه تا سفره بررسی شود. استفاده از کشاورزی سنتی، استاندارد نبودن ماشین آلات برداشت و حمل و نقل گندم از مزرعه تا سیلو و استاندارد نبودن آن ها ریزش گندم را به دنبال خواهد داشت.
در بخش نگهداری خراسان جنوبی از امکانات ذخیره سازی مطلوب برخوردار است و بخش های دولتی و غیردولتی در حد 100 هزار تن گندم مصرفی استان، امکانات ذخیره سازی و اختلاط را تامین کرده اند.به گفته وی در مرحله تولید نان ضایعاتی وجود دارد، درست انجام نشدن تخمیر، ماهر نبودن نانوا، نامناسب بودن فضای نانوایی و غیره در کیفیت و حجم نان موثر است. رفتار مصرف کننده، خرید نان به میزان مصرف و نحوه نگهداری آن در تولید ضایعات بی تاثیر نیست.وی ادامه داد: در حذف جوش شیرین از چرخه نان، خراسان جنوبی جزو استان های برتر است، آموزش نانوایان و تاکید بر برخورداری از گواهینامه فنی و حرفه ای، بهسازی و بازسازی نانوایی ها نیز از جمله اقدامات برای کاهش ضایعات نان است.
وی تاکید کرد که نانوایان از درآمد خود راضی نیستند و برای کسب رضایت قسمتی از تعهدات خود مانند بهداشت، پرداخت حق بیمه را رعایت نکرده و گاهی در فرآیند تولید، صرفه جویی می کنند.به گفته وی براساس استاندارد کشور هر نانوایی برای هزار و 500 نفر کافی است و شهر بیرجند با فرض 170 هزار نفر جمعیت 113 نانوایی نیاز دارد در حالی که الآن 150 نانوایی درشهر بیرجند وجود دارد. بر این اساس با افزایش تعداد نانوایی ها، سهمیه آرد آن ها کم شده و به عبارتی گاه به توجیه اقتصادی نمی رسند.بهشتی ادامه داد: طبق مذاکره با فرمانداری، تجمیع نانوایی ها در دستور کار است تا 2 نوانایی که کمتر از ظرفیت کار می کنند با هم یکی شوند. این برنامه امسال پی گیری می شود اما با هر تقاضایی موافقت نخواهد شد، رضایت مردم، پراکنش جمعیت کیفیت نان و وضعیت نانوایی همه ارزیابی می شود.
به عقیده وی هم، رضایت نانوایان از کارشان در کم شدن کیفیت نان اثر دارد و به طور یقین بی تاثیر نیست و باید ابزار لازم برای تشویق آن ها به تولید نان خوب فراهم شود. امروز در آنالیز نرخ نان، حدود 80 درصد قیمت، مربوط به دستمزد کارگر است و سهم آرد به عنوان ماده اولیه کمتر از 4 درصد است بقیه هم هزینه آب، برق و اجاره می شود.وی به فعالیت یک واحد تولید نان صنعتی در استان اشاره کرد و این که یک واحد دیگر بنا به تشخیص مسئولان، سنتی اعلام و تعطیل شده است. در تولید نان صنعتی کیفیت نان از ابتدا تا انتهای ساعت پخت یکنواخت است و دخالت انسان به حداقل می رسد بنابراین نان شرایط بهداشتی بهتر دارد. به علاوه در هر ساعت شبانه روز در واحدهای توزیع نان، امکان دسترسی به آن وجود دارد.
وی گفت: اگر نان صنعتی همخوان با ذائقه مردم تولید شود و فرآیند تبدیل، نگهداری، بسته بندی، نوع نان با شیوه صنعتی محقق شود محدودیت ها و معذوریت هایی که مردم با آن مواجهند به حداقل می رسد.براساس آیین نامه اجرایی، حداقل 80 درصد اعتبار مورد نیاز برای واحدهای صنعتی با آرد غیر یارانه ای، تسهیلات داده می شود.
بهشتی تعداد نانوایان کشیک در شهر بیرجند را 15 مورد عنوان کرد که علاوه بر ساعت پخت موظفی خود، شب ها حدود 5/1 ساعت به زمان پخت آن ها اضافه شده است.
وی یارانه آرد استان را 370 میلیارد ریال عنوان کرد که براساس نرم جمعیت سالانه پرداخت می شود، سهمیه آرد هر ماه سال قبل 5/10 کیلوگرم برای هر نفر در خراسان جنوبی و 10 کیلو در دیگر نقاط کشور بوده است./ر.خراسان