قاسمی- 11 میلیون مترمکعب آب به سفره های زیرزمینی دشت بیرجند هدایت شده است.
سرپرست سازمان جهادکشاورزی این مطلب را در بازدید از پروژه آبخوان بیرجند عنوان کرد و این که در سال جاری و بارندگی 12 فروردین یک میلیون و 360 مترمکعب توسط تاسیسات آبخوان داری دشت بیرجند مهار شده است.
مهندس زارعی مساحت عرصه پروژه را 5 هزار هکتار عنوان کرد و گفت: عملیات آبخیزداری در 3 هزار هکتار اجرا شده و قدرت مهار آب 640 مترمکعب در ثانیه است.وی افزود: 118 کیلومتر پشته خاکی روی خطوط تراس برای مهار و توزیع آب ایجاد شده است. به ازای هر 50 هکتار عرصه مشجر برای یک خانوار اشتغال ایجاد شده است.رئیس ایستگاه تحقیقات کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی نیز فازهای عرصه ایستگاه تحقیقاتی و ترویجی بخش سیلاب آبخوان بیرجند را شامل بهدان، چاج_خراشاد، نوفرست، مود_بیجار و مود عنوان کرد.
دکتر هادی بادی گفت: عملیات آبخوان داری همراه کاشت گونه های ثمردهنده انجام شده است. 250 هزار اصله نهال در 18 گونه مختلف در عرصه پروژه آبخوان کاشت شده که اغلب آن ها شامل گونه های بادام، پسته، سرخس، عناب و بنه است. ...
وی ادامه داد: عرصه آبخوان بیرجند بانک ژن گیاهی برای گونه های مرتعی فراهم کرده است و تزریق آب به سفره زیرزمینی افزایش گونه های گیاهی تحقیقاتی را به دنبال دارد.به گفته وی به منظور حفظ و تقویت پوشش مرتعی منطقه در سطح عرصه عملیات فرق، حفاظت و بذرپاشی گونه های مرتعی از جمله آترویپلکس و درمنه انجام شده است.وی ادامه داد: عملیات مکانیکی کنترل و پخش سیلاب در 5 فاز شامل احداث تورکینست انحراف سیل، کانال های آبرسانی و پخش، دروازه های عبور، دهانه های آبگیر و سد ریزهای اضطراری بوده است.
وی از اهداف اجرای پروژه آبخوان بیرجند مهار و بهره برداری از روان آب منطقه طرح، ایجاد فضای سبز، مراتع مشجر و احیای حدود 5 هزار هکتار از دشت، تغییر شرایط زیست محیطی منطقه با گسترش و احیای پوشش گیاهی با وجود وزش بادهای 120 روزه از سمت شرق و شمال شرق اشاره کرد.وی جلوگیری از خسارات ناشی از سیلاب های فصلی منطقه، جبران بخشی از کمبود آب سفره زیرزمینی دشت بیرجند، ایجاد مرکز تحقیقاتی_ آموزشی و ترویجی برای استفاده مراکز آموزشی و علمی شهرستان و استان را از دیگر موارد برشمرد.
وی مهار و نفوذ آب به میزان حدود 10 هزار مترمکعب تا سال زراعی 85-84، تاثیر مستقیم در افزایش آب دهی قنوات پایین دست پروژه از جمله بجد، شوکت آباد و افزایش ارزش منطقه ای قنوات و اراضی تحت تاثیر آبخوان را از نتایج اجرای این طرح دانست.
به گفته وی غرس و استقرار بیش از 25 هزار اصله نهال مثمر در عرصه و ایجاد فضای جنگی دست کاشت به وسعت 500 هکتار از دیگر مزایاست که در حال حاضر حدود 10 هزار اصله نهال بادام 8 ساله در آن به ثمر نشسته است.وی حفظ و تقویت پوشش مرتعی در سطح عرصه 5 هزار هکتاری را موجب افزایش رطوبت نسبی و بهبود نفوذپذیری خاک عنوان کرد./ر.خراسان