؛رسول نیا- باوجود آن که قبلا اظهارنظرهایی شده بود که سهمیه بندی هیچ تاثیری بر میزان مصرف بنزین نداشته است، اما سرپرست شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی از 7/3میلیارد دلار صرفه جویی ارزی ناشی از سهمیه بندی بنزین در سال 86 و پیش بینی 9/4میلیارد دلار صرفه جویی ارزی تا پایان امسال خبر داد که در مجموع 6/8 میلیارد دلار صرفه جویی در واردات بنزین حاصل می شود. وی همچنین اعلام کرد 8میلیارد دلار اعتبار برای واردات بنزین تا پایان سال احتیاج داریم.سیدنورالدین شهنازی زاده، سرپرست شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی درباره نتایج سهمیه بندی بنزین از ابتدا تاکنون گفت: پیش بینی مصرف باید در این زمینه ملاک قرار گیرد، در سال 86 مصرف روزانه 80میلیون لیتر بنزین را به ارزش 3/18 میلیارد دلار پیش بینی می کردیم که براساس سهمیه بندی 4/64میلیون لیتر معادل 14میلیارد دلار بنزین مصرف شده است.وی تصریح کرد: 7/3میلیارد دلار صرفه جویی ارزی ناشی از سهمیه بندی در سال 86 وجود داشت. ...
سرپرست شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی اضافه کرد: در سال 87 پیش بینی مصرف روزانه 85 میلیون لیتر بود که ارزش آن در سال به 4/24میلیارد دلار می رسد. اما اکنون میانگین مصرف روزانه تا روز گذشته 3/68میلیون لیتر است که ارزش سالانه آن 5/19میلیارد دلار است.وی پیش بینی کرد 9/4میلیارد دلار صرفه جویی ارزی ناشی از سهمیه بندی در مصرف سوخت در سال جاری صورت گیرد.شهنازی زاده درباره میزان تولید و واردات بنزین و گازوئیل در سال جاری گفت: در بخش تولید 9 پالایشگاه در کشور روزانه به صورت میانگین 4/43میلیون لیتر بنزین تولید می کنند که باتوجه به میزان 68میلیون لیتری مصرف در حال حاضر روزانه 2/19میلیون لیتر بنزین از خارج وارد می کنیم.وی در گفت و گو با فارس گفت: تولید پالایشگاه ها در بخش نفت گاز روزانه 86میلیون لیتر است که روزانه 8میلیون لیتر نفتگاز وارد می شود و متوسط مصرف آن روزانه 89میلیون لیتر است.
؛هر تن بنزین در منطقه خلیج فارس 500دلار
؛شهنازی زاده قیمت نفت گاز و بنزین در خلیج فارس را 500دلار در هر تن عنوان کرد.وی میزان تولید در بخش) LPG گاز مایع) را 3980 تن در پالایشگاه کشور عنوان کرد و گفت: میزان مصرف تا روز گذشته 5680 تن بوده و پیش بینی می شود تا پایان سال میزان مصرف به 7 هزار تن برسد.وی دلیل رشد مصرف LPG در کشور را جایگزینی این سوخت برای صنایع در فصل سرما ذکر کرد.وی گفت: اختلاف تولید و واردات از کشورهای آسیای میانه به میزان 800 تن در روز وارد می شود. 1200 تن آن از محل پتروشیمی و 300 تن از شرکتملی گاز از عسلویه تامین می شود.وی قیمت LPG را 500دلار در هر تن ذکر کرد.وی در ادامه گفت: پیش بینی می شود تا پایان سال روزانه 24 تا 25 میلیون لیتر بنزین و 21 تا 23 میلیون لیتر گازوئیل وارد کشور شود.
؛ذخیره کافی بنزین تا پایان سال وجود دارد
؛وی درباره ذخیره سازی بنزین تا پایان سال گفت: ذخیره کافی در این زمینه وجود دارد و مشکلی در زمینه ذخیره بنزین نداریم. وی تأکید کرد: امکان واردات بنزین بیش از ظرفیت فعلی را نداریم.
؛ دلیل اختلاف گمرک و وزارت نفت در آمار واردات بنزین
؛شهنازی زاده درباره اختلاف آمار گمرک و وزارت نفت درباره بودجه واردات بنزین گفت: از نظر حجمی هرآن چه بنزین و نفت گاز وارد کشور شده بیش از 3/3 میلیارد دلار بودجه مصوبه مجلس بوده است و اختلاف آمار گمرک و نفت به دلیل زمان بر بودن به روز کردن اطلاعات و آمار است. وی افزود: نحوه تامین بودجه برای واردات بنزین و گازوئیل از موضوعاتی است که در وزارت نفت دنبال می شود و شرکت پالایش و پخش دخالتی در آن ندارد. وی پیش بینی کرد:به دلیل تغییر روزانه قیمت سوخت در بازار بین المللی، اعدادی که تاکنون اعلام شده متغیر بوده است اما در حال حاضر تا پایان سال 8میلیارد دلار اعتبار برای واردات بنزین نیاز است.
؛سعی داریم زمستان را با کمترین مشکل طی کنیم
؛وی درباره تأمین سوخت در زمستان گفت: ما پشتیبان شرکت ملی گاز هستیم و بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته سعی داریم زمستان را با کمترین مشکل طی کنیم. وی گفت: تأمین سوخت مایع، مازوت، نفت گاز و نفت کوره برای نیروگاه ها وظیفه شرکت ملی پالایش و پخش است که تا امروز 5/ 2میلیارد لیتر نفت گاز، 8/ 4میلیارد لیتر نفت کوره، که در مجموع 3/ 7میلیارد لیتر تا روز گذشته سوخت به نیروگاه ها تحویل شده است که طی همین مدت در سال قبل 3/ 5میلیارد لیتر سوخت به نیروگاه ها تحویل داده شده است و این میزان بیانگر رشد 36درصدی مصرف سوخت مایع در نیروگاه هاست.
؛رشد قابل توجه مصرف سوخت نیروگاه ها
؛شهنازی تأکید کرد: متأسفانه تمام سوخت دریافتی توسط نیروگاه ها به پایان رسیده و مصرف در این نیروگاه ها به دلیل خارج شدن نیروگاه های برق آبی از مدار مصرف افزایش یافته است و انتظار ما این بود که نیروگاه ها از اول آذر سوخت مایع بیشتری دریافت می کردند. وی تأکید کرد: روز گذشته 2/ 5میلیارد لیتر از 3/ 7میلیارد لیتر سوخت دریافتی توسط نیروگاه ها به مصرف رسیده است که بیانگر رشد 47درصدی مصرف است. وی تأکید کرد: اقداماتی انجام شده که سوخت نیروگاه ها در زمستان حتی الامکان جایگزین گاز طبیعی شود و در حال حاضر در بخش نفت کوره و تأمین سوخت مایع نیروگاه ها مشکلی وجود ندارد. وی گفت: هم اکنون 68میلیون لیتر مازوت برای مصرف کشور تأمین می شود که 32میلیون لیتر آن توسط پالایشگاه مرکزی و 36میلیون لیتر آن باید صرفا از ماهشهر و بندرعباس به شمال و مرکز کشور منتقل شود. به گفته شهنازی زاده مشکل اصلی شرکت پالایش و پخش در توزیع سوخت در بخش حمل و نقل است که از طریق ناوگان زمینی و راه آهن صورت می گیرد. وی افزود: روزانه 15میلیون لیتر سوخت از طریق راه آهن در کشور حمل می شود و با اضافه کردن هزار نفتکش نو به ناوگان زمینی از تمام ظرفیت زمینی حمل و نقل سوخت استفاده خواهیم کرد. وی انجام اقدامات دیگری برای حمل و نقل سوخت به نیروگاه ها را ایجاد خط لوله عنوان کرد و گفت: برای ده نیروگاه انتقال سوخت از طریق خط لوله در دستور کار قرار دارد که هم اکنون 5نیروگاه ارومیه، رجایی، منتظرالقائم، گیلان، نیشابور و دماوند از طریق خط لوله، سوخت دریافت می کند./خراسان