» . |
پیغام مدیر : م. ر. الف
خدایا چنان کن که سرانجام کار تو خوشنود باشی وما رستگار .
اخبار ایران
اخبار ورزشی
خلاصه روزنامه ها
عکس های اتفاقی
گزارش های اجتماعی
اخبار روستای پهنا یی
اخبار سده (آرین شهر )
اخبار شهرستان سربیشه
اخبار شهرستان درمـــیان
اخبار شهرستان بشرویه
اخبار شهر خوسف
اخبار شهر زهان
اخبار شـــــــــــهر اسفدن
اخبار شــــــــــهر شوسف
اخبار شـــــــهرستان قاین
اخبار شهرستان حاجی آبادزیرکوه
اخبار شهرستان نهبندان
اخبار شهرستان فردوس
اخبار شهرستان سرایان
اخبار شهرستان بیرجند
اخبار شهرستان خضری (نیمبلوک)
اخـــباراســتان
مســئولین استانی و شهرستانی
فن آوری اطلاعات
مطالب مذهــــــبی
مـــــــــناسبت ها
گزارشهای بهداشتی
حوادث گوناگون در گوشه وکنار جهان
آرشیو گذشته اخبا ر بین المللی
آرشیو گذشته شـــهرستان قـــاینات
آرشیو گذشته ایران و استان خراسان جنوبی
آرشیو گذشته شهرستان های خراسان جنوبی -1
آرشیو گذشته شهرستان های خراسان جنوبی -2
گزارش فعالیتهای نماینده قاینات حاج آقا قـــربانی
با این دامنه راحت با قاین نیوز ارتباط برقرار کنید
اخبار بین المللی
خبرگزاریهای داخلی
ارتباط با مدیر قاین نیوز
اخبار شهر مود
اخبار شهر اسدیه
برای جستجو در همین صفحه وبلاگ واژه کلیدی مورد نظرتان را وارد کنید :
بازدید امروز: 190 نفر
بازدید دیروز: 211 نفر
کل بازدید: 833650 نفر
گاهی، وقتی مدت ها پشت یک چراغ قرمز مانده ای و هر بار که چراغ سبز می شود نوبت تو نمی رسد، به شدت کفری می شوی و می پرسی چرا خودروها این قدر با تاخیر حرکت می کنند؟
وقتی سرانجام نوبت تو می شود، می فهمی مشکل کجاست. عابران پیاده ای را می بینی که نه چراغ سبز می شناسند و نه چراغ قرمز. آن ها که بی پروا بین خودروها می لولند و تردد را به شدت کند می کنند.
لجت می گیرد که چرا باید برای رانندگان خودروها تا این حد سخت بگیرند و جریمه های رنگارنگ صادر کنند ولی عابران پیاده به خود اجازه دهند که به این راحتی حق دیگران را ضایع کنند.
بهتر است عصبانی نشوی چون آن وقت ممکن است گوشه سپر خودروات به پای یکی از عابران بی توجه بگیرد و آن وقت در هر صورت تویی که مقصری و باید زندگی عادیت را تا مدت ها فراموش کنی. ...
وقتی عابران پیاده با سبز شدن چراغ راهنمایی از لا به لای خودروها عبور می کنند و به مقررات توجه ندارند چه باید کرد؟ مگر پل های عابر پیاده، برای آنان احداث نشده است؛ پس چرا عده ای هنوز از زیر این پل ها عبور می کنند و توجهی به حق رانندگان ندارند. چرا عابران پیاده ای که مرتکب خلاف می شوند جریمه نمی شوند؛ آیا حداقل نمی توان با تعریف درست مفهوم راهنمایی و رانندگی و با آموزش فرهنگ ترافیک، کار را شروع کرد؟
در واقع چرا باید عابران پیاده اجازه عبور از چراغ قرمز و سوار شدن به تاکسی در ایستگاه های مطلقا ممنوع را داشته باشند و پلیس نسبت به تخلفات آن ها حساس نباشد؟
شهر زیبا!
«حمید صراف» کارشناس مدیریت شهری با بیان این مطلب که با رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی از طرف رانندگان و عابران، می توان یک شهر را از نظر رفتاری و فرهنگی زیبا کرد، می گوید: شخصیت یک شهر را می توان از نحوه رانندگی رانندگان و رفت و آمد عابران و رفتارهای شهروندان تشخیص داد. در این بین، نقش رفتاری عابران را در هدایت رانندگان و فرهنگ رانندگی در یک شهر نمی توان نادیده گرفت.
وی تاکید می کند: بنابراین وقتی عابران پیاده هم همانند رانندگان ملزم به رعایت قوانین باشند و در صورت انجام تخلف و رعایت نکردن مقررات راهنمایی جریمه شوند، می توان امیدوار بود که فرهنگ تردد و رانندگی در یک شهر اصلاح شود. به همین دلیل باید همان طور که مأموران رانندگان متخلف را جریمه می کنند برای عابران پیاده هم در صورت انجام تخلف جرایمی را درنظر بگیرند.
«کمال جوادی» یک راننده اتوبوس درون شهری نیز با بیان این مطلب که رانندگان و عابران نسبت به یکدیگر حقوق دوطرفه دارند، می گوید: همان طور که رانندگان باید مقررات رانندگی را در تردد شهری رعایت کنند تا حق عابران ضایع نشود، یک عابر هم نباید به خود اجازه دهد هر طور که می خواهد عمل کند. در غیر این صورت، این کار به مفهوم نادیده گرفتن حق رانندگان خواهد بود.
آن چه مسلم است هنجارهای اجتماعی باید در رفتارهای افراد جامعه نهادینه شود و بدون تردید مجریان قانون در نهادینه شدن این هنجارها نقش بسیار تاثیرگذاری دارند. در این بین نقش پلیس را در اجرای دقیق مقررات راهنمایی و رانندگی برای رانندگان و عابران، نباید نادیده گرفت.
در واقع اگر سوال شود که چرا هنوز عابران پیاده مقررات راهنمایی و رانندگی را رعایت نمی کنند، باید دید پلیس در این راستا چگونه عمل کرده است؟
«ایمان اعتمادی» کارشناس ارشد رشته جامعه شناسی با بیان این مطلب می گوید: وقتی راننده یک وسیله نقلیه مقررات را رعایت نمی کند، توسط پلیس جریمه می شود.
در واقع پلیس با نقش نظارتی که دارد، در صورت بروز تخلف، رانندگان را جریمه می کند. اما برای جلوگیری از خلاف عابران، تا به حال کمتر دیده شده است که پلیس به عابر متخلف حتی تذکر بدهد. وی می گوید: مدتی بود که با سبز شدن چراغ راهنمایی در بعضی از چهارراه ها، پلیس مانع عبور عابران از یک سمت به سمت دیگر خیابان می شد اما این کار مثل این که به شکل سمبلیک انجام شد و دیگر ادامه نیافت. همچنین در زمان تردد دانش آموزان در موقع تعطیلی مدرسه، گاهی پلیس روند رفت و آمد دانش آموزان را کنترل می کرد و تا هنگام عبور کامل دانش آموزان از عرض خیابان مانع عبور وسایط نقلیه می شد. ولی مثل این که این کار هم به دست فراموشی سپرده شده است.
اعتمادی می گوید: تا زمانی که پلیس در راستای ترویج فرهنگ رعایت مقررات جدی عمل نکند، نهادینه شدن هنجارهای راهنمایی و رانندگی کار ساده ای نخواهد بود.
ضمانت اجرایی وجود ندارد
جالب آن که در قانون تخلف عابران پیاده پیش بینی شده است، اما ضمانت اجرایی آن بسیار ضعیف است به عبارت دیگر اگر عابر پیاده جریمه هم شود اعمال آن با مشکلاتی روبه رو خواهد شد.
دکتر«بلغاری» کارشناس حمل ونقل و ترافیک با بیان این مطلب می گوید: در ماده 333 قانون مجازات های اسلامی آمده است که اگر خودرویی با سرعت مطمئن در شهر حرکت کند و نقص فنی هم نداشته باشد و با عابر پیاده ای در محل غیرخط کشی شده برخورد کند، عابر مقصر شناخته می شود. ولی اگر اکنون چنین تصادفی در شهرها رخ دهد و کار به دادگاه کشیده شود، آیا واقعا حکم در راستای مقصر شناخته شدن عابر خواهد بود یا تحت هر شرایطی راننده خودرو مقصر شناخته می شود؟
وی تأکید می کند: در جریمه کردن عابران پیاده، باید ضمانت های اجرایی آن در نظر گرفته شود و برای این کار باید راهکارهای رفع این معضل را در امور فرهنگی جست و جو و مردم را از مقررات و قوانین آگاه کرد. همچنین شهرداری ها باید تسهیلات ویژه ای را برای تردد عابران در سطح شهرها در نظر بگیرند، و از طریق تسهیلات مناسب و کار فرهنگی، مردم را با مقررات و قوانین آشنا کنند و همین طور با تعیین مدیریت واحد ترافیک شهری می توان کار فرهنگ سازی را با رعایت حقوق شهروندی که نقش مهمی در کاهش ترافیک شهرها دارد، آسان کرد. در واقع نباید هر کدام از سازمان های دست اندرکار ترافیک شهرها با توجه به نظر و سلیقه خود برنامه ریزی کنند. زیرا تردیدی نیست که تصمیم گیری واحد از طریق مدیریت واحد ترافیک بهتر می تواند با کار فرهنگی، عابرانی را با حقوق شهروندی آنان آشنا کند.
شرایط مهیا نیست
در قانون همان طور که تخلف رانندگان وسایط نقلیه دیده شده است درباره خلاف عابران پیاده هم مواد قانونی وجود دارد. اما در شرایط فعلی زمینه اجرای آن فراهم نیست.
«سرهنگ جعفری» رئیس پلیس راهور استان خراسان رضوی با بیان این مطلب می گوید: در کشورهای پیشرفته، خطاهای اجتماعی عابران در پرونده آنان ثبت و از امتیاز کارت های اعتباری آنان یا چیزی مشابه آن کم می شود. البته باید بپذیریم در کشورهای پیشرفته همه امکانات متناسب با ظرفیت ها برای تردد عابران پیاده دیده شده است، ولی در اغلب شهرهای بزرگ کشور متناسب با تعداد عابران ظرفیت سازی نشده است به عنوان مثال در محدوده میدان بیت المقدس مشهد گاهی تا 50 نفر نیروی پلیس برای راهنمایی عابران تلاش می کنند اما پیاده روها و ظرفیت خیابان ها پاسخ گوی حجم ترددها نیست یا وقتی در صدمتری حاشیه شهر، پل مناسبی برای عبور عابران وجود ندارد یا فاصله زیرگذرها در بلوار وکیل آباد زیاد است چگونه می توان، قانون را در مورد عابران پیاده اجرا کرد؟وی می گوید: به هر حال بحث تخلف عابران، به صورت یک مسئله مهم کارشناسی می شود و کمیسیون های تخصصی یا سازمان های مسئول، مشغول به کار هستند تا راهکارهای مناسبی را برای حل مشکل پیدا کنند.از طرف دیگر باید با کار فرهنگی تلاش شود تا این باور غلط از ذهن عابران خارج شود که در هنگام تصادف و حتی با رعایت نکردن مقررات و تحت هر شرایطی، رانندگان مقصرند. اگر با فرهنگ سازی عابران پیاده را متقاعد کنیم که آنان هم مقصر شناخته می شوند، زمینه رعایت مقررات فراهم خواهد شد.
به امید روزی که...
اکنون مسئله تردد و ترافیک در شهرهای بزرگ کشور به یکی از بزرگ ترین دغدغه های مردم و مسئولان تبدیل شده است و اگرچه جهت اصلی دغدغه ها به سمت توسعه پارکینگ ها و تعریض خیابان ها و جریمه های سنگین رانندگان است؛ ولی باید توجه کرد که عامل انسانی در این میان نقش مهمی دارد و نباید از مقوله فرهنگ سازی غفلت کرد تا عابران نیز با رعایت مقررات به تسهیل ترافیک شهر کمک کنند.
سردار رویانیان رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی در بیان راهکار کاهش ترافیک به خبرگزاری جمهوری اسلامی می گوید: برای عابران و مسافران در قانون وظایف و تکالیفی آمده است و آنان نباید خود را آزاد و رها از رعایت اصول راهنمایی و رانندگی بدانند.
ولی متأسفانه این ضد فرهنگ در جامعه ما جاافتاده است که عابر پیاده نیازی به آگاهی از اصول راهنمایی و رانندگی ندارد. در حالی که پیاده و سواره، راننده خودرو، موتور سیکلت و دوچرخه سوار و هر کسی که قرار است در شهر تردد کند باید تابع مقررات جاری آن شهر باشد.
وی می گوید: پیاده حق ندارد از مکانی غیر از معبر عابر پیاده عبور کند. خطوط عابر پیاده برای عبور آنان از عرض خیابان ها تعیین شده است و افرادی که از خارج از خطوط عابر پیاده رد می شوند باید جریمه شوند اگر غیر از این بود که دیگر تعیین خط عابر پیاده مفهومی نداشت، رفت و آمد عابران تهرانی را اگر از یک ارتفاع نگاه کنیم یکی از بدترین جلوه های ترافیکی در کشور را خواهیم دید.
رویانیان اضافه می کند: عابران و موتور سواران به هیچ عنوان خود را ملزم به رعایت قانون نمی دانند. این وضعیت ترافیکی، تردد در کشور و به ویژه تهران را بسیار زشت نشان می دهد در حالی که در کشورهای پیشرفته شاهد چنین وضعیتی نیستیم. در کشورهای پیشرفته عابران می ایستند و خودروها عبور می کنند و یا خودروها توقف می کنند تا پیاده ها رد شوند؛ اما در کشور ما همه چیز در هم و بر هم است و این مسئله جای تأسف دارد. به امید روزی که جریمه کردن عابران متخلف را هم اجرا کنیم. چون وقتی یک فرد می تواند، با تخلف در مسیر تردد تعداد زیادی از خودروها اخلال ایجاد و بی نظمی و ترافیک شهر را تشدید کند باید از طریق قانونی با او برخورد کرد.
وی متذکر می شود: متأسفانه آمار مرگ و میر عابر پیاده در کشور ما زیاد است. این اشکال نه تنها در شهرها، بلکه حتی در جاده ها و بزرگراه ها هم دیده می شود. به عنوان مثال آمارها نشان می دهد که 29 نفر فقط در زیر پل عابر پیاده اتوبان تهران- کرج جان باخته اند در حالی که اگر عابران تخلف نمی کردند و از روی پل عبور می کردند هیچگاه چنین حوادثی رخ نمی داد. گاهی عابران در فاصله 5متری خطوط عابر پیاده قرار دارند ولی از محل خط کشی شده عبور نمی کنند.
رئیس ستاد حمل و نقل و سوخت کشور اضافه می کند: رانندگان خودروهای شخصی باید بدانند که 15 متر قبل از تقاطع تا 15 متر بعد از تقاطع توقف به هر شکلی مطلقا ممنوع است و حتی اگر مسافری به او بگوید توقف کند نباید توقف داشته باشد. اما اکنون در شهرها، اکثر مسافران در تقاطع ها می ایستند تا خودرو سوار شوند در حالی که در فاصله 50 متر جلوتر ایستگاه تاکسی قرار دارد.
در واقع اگر آن ها 50 متر جلوتر بروند برای قوانین و سایر شهروندان احترام قایل شده اند.
وی می گوید: در کشورهای پیشرفته برای عابران پیاده ساز و کارهایی را تعریف کرده اند و ما هم نیاز به مطالعات بیشتری داریم. در واقع رعایت قانون و انضباط اجتماعی در کشورهای توسعه یافته، موجب پیشرفت آن ها شده است.عابران پیاده حتی هنگامی که از روی خط عابر عبور می کنند روزنامه می خوانند و نگران آمدن خودرو نیستند. چون یقین دارند که قانون کاملا از آ ن ها حمایت می کند در واقع همه افراد جامعه، در چارچوب قوانین و قراردادهای اجتماعی به زندگی جمعی ادامه می دهند و در خیابان ها، پیاده روها و محل سکونت خود احساس امنیت کنند.
حال اگر عابران پیاده رعایت مقررات را نکنند و شرایط مناسب هم به تعبیر برخی از کارشناسان برای اجرای قانون مهیا نباشد و فرهنگ سازی هم جدی گرفته نشود، آیا به هرج و مرج، بی نظمی، تخلفات و تجاوز به حقوق دیگران دامن نزده و آن را اشاعه نداده ایم؟/خراسان
لینک ثابت
نظرات شما ()
..: آخرین ارسال ها :..
13آبان روز دانش اموز مبارک
قاین : مراسم راهپیمایی روزجهانی قدس در شهرستان قاینات
[عناوین آرشیوشده]
کپی برداری از مطالب سایت فقط با ذکر منبع مجاز میباشد .
All Rights Reserved 2005-2010 © by
Qaennews.parsiblog.com
This Template Designed By Mohammad Bagheri | power ByParsiBlog
wwWw.Theam.TK -
wWw.TMPfa.TK -
wWw.MyBaran.TK