پروفسور کاظم معتمدنژاد پدر علم ارتباطات ایران در سال 1313 در مود متولد شد؛ دوره تحصیلات ابتدایی و بخشی از تحصیلات خود را در زادگاهش گذراند و سپس در بیرجند و تهران در دبیرستان مروی در رشته ادبی به ادامه تحصیل پرداخت.در سال 1336 به اخذ درجه لیسانس و در سال 1339 به اخذ درجه دکترا در رشته قضایی از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران نایل شد.
وی در زمان تحصیل در دوره کارشناسی با مدیر وقت روزنامه کیهان که استادش نیز بود، رابطه دوستانه ای برقرار کرد و وقتی استاد از دانشجویان دوره دکترا برای همکاری در این روزنامه دعوت کرد معتمدنژاد هم فرصت را غنیمت شمرد و وارد محیط روزنامه شد و دیری نپایید که مترجمی زبان فرانسه به مسئولیت گروه خارجی و مقالات ارتقاء یافت.روزنامه کیهان که به روزنامه نگاران تحصیل کرده نیاز داشت، برای وی بورسیه ای از دولت فرانسه گرفت و معتمدنژاد در دانشگاه سوربن فرانسه موفق به اخذ دکترای حقوق و علوم سیاسی و دکترای تخصصی روزنامه نگاری از انیستیتو مطبوعات و علوم نظری دانشگاه پاریس شد....
خدمات دانشگاهی وی از سال 1344 در سمت استادیاری در دانشگاه حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران آغاز شد. در ضمن همکاری خود را از ابتدای ورود به ایران با موسسه کیهان حفظ کرد.
در سال 1343 موسسه کیهان پیشنهاد وی را برای یک دوره عالی روزنامه نگاری پذیرفت و برای این منظور از بین داوطلبان دیپلم 25 نفر انتخاب شدند.
در پایان دوره دو ساله نام این دوره عالی به موسسه عالی مطبوعات و روابط عمومی تغییر کرد.
در سال 1350 یعنی زمانی که نخستین دانش آموختگان در بحبوحه اخذ دانش نامه بودند، اسم موسسه به دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی تغییر یافت.
در این هنگام وی از دانشیاری دانشکده حقوق دانشگاه تهران استعفا داد و در دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی در سمت معاون دانشکده مشغول به کار شد و از سال 1356 تا 1359 نیز سمت ریاست دانشکده را عهده دار بود.با پیروزی انقلاب اسلامی این دانشکده تعطیل و در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی به عنوان یک گرایش ادغام شد.
با تعطیل شدن دانشگاه ها معتمدنژاد به پاریس رفت و در آن جا به تدریس و تحقیق پرداخت تا این که دوری از وطن او را دل تنگ کرد و در سال 1368 به ایران بازگشت.
معتمدنژاد بار دیگر نسبت به توسعه رشته علوم ارتباطات و گشایش دوره های کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا اقدام کرد تا سر انجام در سال 1375 با پذیرفته شدن دوره دکترای ارتباطات در وزارت فرهنگ و آموزش عالی به آرزوی دیرین خود رسید.
معتمدنژاد در تشکیل و عضویت های انجمن های مختلف مانند انجمن های دفاع از آزادی مطبوعات، بین المللی تحقیق در ارتباطات جمعی، بین المللی حقوق معنا، انیستیتو بین المللی ارتباطات و انجمن فرانسوی علوم ارتباطات و اطلاعات نقش عمده داشت.وی بیش از 70 مقاله علمی به مجامع بین المللی یا مجلات ارائه کرده و یا در تشکیل سمینار ها و کنفرانس های علمی نقش مهمی داشته است.در سال 1373 تا 1374 به عنوان استاد نمونه دانشگاه های کشور از رئیس جمهور وقت لوح تقدیر گرفت و به پیشنهاد وزیر فرهنگ و آموزش عالی و حکم ریاست شورای عالی انقلاب فرهنگی از مهرماه 1378 به عضویت هیئت امنای دانشگاه های منطقه مرکزی منصوب شد.
روزنامه نگاری، تحقیق در محتوای برنامه های رادیو ایران، وسایل ارتباط جمعی، روش تحقیق در محتوای مطبوعات، فرهنگ علوم ارتباطات، حقوق مطبوعات، تکنولوژی های نوین ارتباطی از جمله کتاب های چاپ شده معتمدنژاد است.