میرحسینی: حدود 80 درصد مدارس عشایر در مقطع راهنمایی به صورت مختلط اداره می شوند.
کارشناس آموزش و پرورش عشایر استان با بیان این مطلب به خبرنگار ما گفت: دانش آموزان مناطق عشایری خراسان جنوبی برای ادامه تحصیل و فراگیری آموزش با مشکلات گسترده و نگران کننده ای مواجه هستند.
محمد فیضی بی سوادی و کم سوادی والدین، کلاس های مختلط و چندپایه، کمبود نیروی انسانی مجرب در مدارس عشایری، کمبود امکانات آموزشی و نداشتن امکانات و تجهیزات ورزشی و ... را از مهم ترین مشکلات دانش آموزان عشایری نام برد.
به گفته وی سخت گذر بودن مناطق عشایری و عدم استقبال نیروهای رسمی برای تدریس در مناطق عشایری موجب شد تا برای جبران کمبود نیروی انسانی از معلمان حق التدریس و سرباز معلم در این مناطق استفاده شود....
وی متذکر شد: بیشترین دانش آموزان عشایر استان در مناطق درمیان با 3 هزار و 318 ، نهبندان 2 هزار و 233، زیرکوه یک هزار و 622 ، سربیشه 712 ، قاین 754 خوسف 375 ، فردوس 185 و سرایان 90 دانش آموز می باشد.
وی پیمودن فاصله های طولانی و نبود وسایل نقلیه مناسب برای تردد و همچنین مخالفت خانواده ها برای حضور فرزندان در مدارس مختلط به خصوص در پایه راهنمایی را از دیگر عوامل ترک تحصیل و عدم انگیزه برای ادامه تحصیل دانش آموزان عشایری عنوان کرد و متذکر شد: به دلیل پایین بودن نرم دانش آموزان در مدارس روستاهای عشایری تقریبا تمام مدارس عشایری در مقطع ابتدایی و 80 درصد مدارس مقطع راهنمایی به صورت مختلط اداره می شوند.
همچنین بیش از نیمی از دانش آموزان مقطع ابتدایی در کلاس های چند پایه مشغول به تحصیل می باشند.
وی با اشاره به این که تلاش سازمان آموزش و پروش خراسان جنوبی بر افزایش پوشش تحصیلی است تا هیچ دانش آموزی از تحصیل باز نماند افزود: برای جذب دانش آموزان و افزایش پوشش تحصیلی دوره ابتدایی در سال گذشته طرح پوشش بازمانده از تحصیل به دو روش پرداخت هزینه ایاب و ذهاب دانش آموزان و پرداخت حق التدریس به معلمان بر اساس تعداد دانش آموز اجرا شد و سال گذشته هیچ دانش آموز بازمانده از تحصیل عشایری در استان نداشته ایم.
وی خاطرنشان کرد: 9 هزار و 289 دانش آموز در 235 آموزشگاه اعم از ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان زیر نظر 671 معلم مشغول به تحصیل می باشند.
وی در خصوص بومی سازی معلمان عشایری نیز گفت: سهمیه ای برای دانش آموزان عشایر در مراکز تربیت معلم در نظر گرفته شده بود که متاسفانه در سال جاری کلا پذیرش دانشجو در مراکز تربیت معلم حذف شد.
امسال از نیروهای تربیت معلم آموزش دیده سال های قبل 14 نفر در مدارس عشایری مشغول به کار شدند.
به گفته وی سال گذشته 20 دانش آموز عشایر از استان در مراکز تربیت معلم عشایری پذیرفته شدند که از این تعداد 3 نفر دختر بودند.
وی از فعالیت 6 دبیرستان عشایری در استان خبر داد و گفت: مرکز پیش دانشگاهی عشایری مستقل نداریم ولی 2 کلاس پیش دانشگاهی در رشته علوم انسانی و 2 کلاس پیش دانشگاهی در رشته علوم تجربی در روستای طبس شهرستان درمیان دایر می باشد.
وی ادامه داد: در اجرای طرح ساماندهی نیروی انسانی وزارت آموزش و پرورش امسال چند آموزشگاه ابتدایی عشایری و دو آموزشگاه راهنمایی که آمار دانش آموزان آن زیر نرم تشکیل کلاس بود در مدارس هم جوار تجمیع شدند.
وی اعتبارات سال گذشته آموزش و پرورش عشایری را حدود 400 میلیون ریال عنوان کرد و گفت: 160 میلیون ریال در راستای تجهیز مدارس عشایر و 240 میلیون ریال نیز برای کیفیت بخشی و پوشش تحصیلی مدارس عشایر هزینه شد.
وی از مسئولان خواست تا با نگاه ویژه، به وضعیت آموزشی و معیشتی عشایری در مرمت و بهسازی فضاهای آموزشی عشایری تلاش کنند و اعتبارات خاصی را در نظر گیرند.
وی گفت: 30 درصد فضاهای آموزشی عشایر برابر استاندارد آموزشی نیست و به شکل خشتی و گلی می باشد.وی با توجه به این که حدود 50 درصد دانش آموزان در نوارهای مرزی کشور افغانستان می باشند همکاری اداره کل ارشاد، عشایر، بهداشت و محیط زیست، مخابرات و سایر دستگاه را خواستار شد و گفت: در صورتی که سایر امکانات رفاهی بهداشتی تفریحی و ... آماده نباشد آموزش و پرورش نیز به تنهایی نمی تواند بار آموزش و پرورش را به دوش بکشد./خراسان