میرحسینی /بر اساس یک مطالعه مقطعی در سال تحصیلی 85-86 بر روی دانش آموزان 30 مدرسه شهری و روستایی استان کم وزنی، لاغری و کوتاه قدی بیشترین مشکلات دانش آموزان 7 تا 12 ساله عنوان شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان این مطلب به خبرنگار ما گفت: در این پژوهش 1303 دانش آموز 7 تا 12 ساله مورد مطالعه قرار گرفتند که 7/77 درصد آن ها (1012 نفر) ساکن مناطق شهری و 9/51 درصد (676 نفر) دختر بودند.
دکتر آزیت فشارکی نیا تصریح کرد: در اثر سوء تغذیه 8/69 درصد کودکان این مدارس کم وزن، 6/43 کوتاه قد و 9/30 درصد نیز لاغر بودند که با افزایش سن کودکان مشکل کم وزنی، لاغری و کوتاه قدی آن ها نیز افزایش می یابد.وی با بیان این که کم وزنی در کودکان روستایی به دلیل درآمد کم و پایین بودن سطح سواد والدین حادتر می باشد افزود: کودکان به دلیل نیازهای ویژه غذایی برای تامین رشد به طور قابل توجهی در معرض ابتلا به سوء تغذیه هستند....
به گفته وی در 30 سال گذشته پیشرفت های قابل توجهی برای کاهش تعداد کودکان سوء تغذیه ای در این کشورها انجام شده است اما هنوز هم عده زیادی از کودکان کشورهای آسیا دچار سوء تغذیه هستند.
وی اضافه کرد: سوء تغذیه کودکان و کمبود ریزمغذی ها به عنوان یکی از مشکلات بهداشتی- تغذیه ای در کشور مطرح است که پیامدهای زیانباری از جمله کاهش بهره هوشی و کاهش مدت یادگیری، اشکال در فعالیت های ذهنی، ضعف در سیستم ایمنی، افزایش ابتلا به عفونت ها و در نتیجه افزایش میزان بستری شدن در بیمارستان و مرگ ومیر می شود.
وی خاطر نشان کرد: الگوی نامناسب تغذیه، ناآگاهی والدین از چگونگی تغذیه صحیح، خشکسالی و فقر اقتصادی در منطقه و ابتلاء مکرر به بیماری های اسهال و عفونت های تنفسی از اصلی ترین علل سوء تغذیه می باشد.
وی ادامه داد: این مطالعه به منظور بررسی وضعیت تغذیه ای دانش آموزان دبستانی استان و ارتباط با برخی از عوامل دموگرافیک با همکاری دکتر زربان دکترای بیوشیمی و غلام رضا شریف زاده اپیدمیولوژیک از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند انجام شد تا با آگاهی کامل از وضعیت تغذیه ای دانش آموزان استان بتوان برنامه ریزی صحیح برای بهبود وضعیت تغذیه ای دانش آموزان انجام داد.
وی از بررسی مطالعه کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان خانم راغبی و همکارانش در خصوص شیوه سوء تغذیه در کودکان زیر 6 سال خبر داد و گفت: به علت نبود برنامه های مناسب و پایه ای برای رفع سوء تغذیه در سنین پایین 8/47 درصد کودکان مبتلا به کم وزنی، 6/41 درصد لاغری و 50 درصد نیز کوتاه قد بوده اند.
وی علت شیوع بالای سوء تغذیه دبستانی استان را مربوط به وضعیت جغرافیایی و منطقه کویری با سطح اقتصادی پایین و آمار بالای بی سوادی در استان عنوان کرد.
وی بالا بردن سطح سواد در منطقه، توجه مسئولان به وضعیت معیشتی خانواده ها، تنظیم خانواده، افزایش آگاهی والدین به خصوص مادران به مسئله تغذیه صحیح و اجرای کلاس های آموزشی در مدارس برای دانش آموزان و والدین و همچنین توجه بیشتر به بهبود کیفیت تغذیه رایگان در مدارس را از راهکارهای مهم در رفع سوء تغذیه در سنین پایین اعلام کرد.
به گفته وی باید برای بررسی بیشتر مشکلات گروه های سنی زیر 7 سال و بالای 7 سال طرح های تحقیقاتی و کاربردی بیشتری انجام شود که مستلزم حمایت مالی مسئولان می باشد.
وی از مسئولان به ویژه سازمان آموزش و پرورش، استانداری، دانشگاه علوم پزشکی و کمیته امداد امام خمینی (ره) خواست تا با حمایت های مادی خود طرح های تحقیقاتی را اجرا کنند تا مشکلات کودکان خراسان جنوبی بیشتر مورد بررسی قرار گیرد./خراسان