حقانی /خشکسالی، سرمازدگی و یخ بندان شدید زمستان گذشته باعث کاهش 85 درصدی برداشت پسته طی سال جاری در شهرستان قاینات شده است.
یکی از کشاورزان نمونه شهرستان قاینات در این خصوص می گوید: سرمای شدید سال گذشته بیش از 3 هزار اصله نهال پسته، انجیر و انگور را به کلی خشکاند و حدود 300 میلیون ریال به این باغ ها خسارت زد و تاکنون کارشناسان جهاد کشاورزی تنها اقدام به تهیه آمار و فهرست خسارت دیدگان کرده اند و حتی کمترین توجهی به خسارات وارده نشده است.عبد الله نیک زاد می افزاید: 7 هکتار از باغ های پسته ام امسال محصول خوب و مناسبی دارد که این امر نتیجه لطف الهی و رعایت مسائل به زراعی، داشت و کاشت پسته است.وی تصریح می کند: در سرمای شدید و یخ بندان حدود 30 درجه سانتی گراد زیر صفر زمستان گذشته همان گونه که برای تامین وسایل گرمایشی فرزندان خود تلاش کردم، برای پیش گیری از بروز خسارت بیشتر، علاوه بر این که اطراف باغ های پسته را با درختان تنومند کاج و سرو حصار کردم، نسبت به آتش زدن لاستیک ها در اطراف باغ اقدام کردم و امروز نتیجه گرفتم...
به گفته وی، امسال در منطقه پسکوه قاین بیشتر باغ داران بدون محصول مانده اند و درختان پسته آنان خشک شده است.
وی پیش بینی کرد حدود 10 تن پسته خشک و مرغوب برداشت کند.
وی خاطر نشان کرد: روستای نیگ با جمعیتی بالغ بر 150 خانوار به دلیل اشتغال کشاورزی کمترین مهاجرت را دارد.وی از مسئولان ستاد حوادث غیرمترقبه و جهاد کشاورزی خواست با اعطای تسهیلات دراز مدت و ازران قیمت و پرداخت خسارت به خسارت دیدگان، حداقل باعث دلگرمی بیشتر آنان و رونق اقصادی منطقه شوند.
وی ادامه داد: همچنین سرما و یخ بندان شدید زمستان سال گذشته 2 هزار و 700 اصله نهال انار وی را به کلی از بین برد.وی که سال گذشته بیش از 40 تن انار مرغوب تولید کرده گفت: امسال حتی یک دانه انار نداشته و همه این درختان شناسنامه دار خشک شده است.
مدیر جهاد کشاورزی قاین هم از آغاز برداشت پسته از سطح زیر کشت یک هزار و 470 هکتار از باغ های پسته این شهرستان خبر داد و پیش بینی کرد: تا پایان فصل برداشت 589 تن پسته خشک برداشت شود.
مهندس قاسمی افزود: سرما و یخ بندان به بیش از 280 هکتار از باغ های پسته شهرستان بیش از 100 درصد خسارت وارد کرد و باعث کف بر شدن آن ها شد که بر این اساس امسال با کاهش 85 درصدی این محصول نسبت به سال قبل مواجه خواهیم بود.وی خاطر نشان کرد: برای ارتقای آگاهی پسته کاران 35 کلاس آموزشی تشکیل شد و حدود 700 باغ دار در این کلاس ها آموزش های لازم را در زمینه مبارزه با آفات و بیماری ها و نحوه داشت و برداشت فرا گرفتند.
وی معرفی پسته کاران برای تهیه پیوندک از ارقام مناسب و سازگار، اصلاح و به سازی باغ های قدیمی، انجام آزمایش خاک، اجرای طرح تغذیه کودی، آبیاری تحت فشار، هرس، پیوند، نظارت بر احداث خزانه و توزیع 240 تن کود شیمیایی و 51 هزار اصله نهال پسته یارانه ای را از جمله خدمات ارائه شده به کشاورزان این شهرستان عنوان کرد.وی ادامه داد: برای کف بر کردن درختان خشکیده نسبت به توزیع ابزار مورد نیاز بین باغ داران اقدام شده است.
به گفته وی در شرایط مناسب، عملکرد پسته در شهرستان قاینات در هر هکتار یک هزار و 500 کیلوگرم است و بادامی، کله قوچی و شاهرودی انواع پسته های این شهرستان را تشکیل می دهد./خراسان