ارزش علمی ، نو آوری و قابلیت تجاری سازی؛ 3 شاخص بنیاد نخبگان برای حمایت مالی از اختراعات
معاون پژوهشی بنیاد ملی نخبگان از تصویب آیین نامه ارزیابی اختراعات خبر داد و گفت: با اجرای این آیین نامه از ابتدای مهر ماه سال جاری، مخترعانی که اختراع و یا اختراعات آنان از نظر شاخص های ارزیابی مورد تایید قرار گیرد، بسته به شرایط و اهمیت اختراع در قالب 3 سطح رده بندی می شوند و امتیاز می گیرند و سپس بر مبنای این امتیازات، به هر یک از اختراعات اعتباری اختصاص داده می شود تا زمینه برای تجاری سازی آن ها فراهم شود. برای اجرای این طرح، بودجه قابل توجهی در اختیار بنیاد ملی نخبگان قرار گرفته است.مهدی فخرایی تصریح کرد: براساس این آیین نامه، اختراعاتی مورد حمایت و پشتیبانی قرار می گیرد که از لحاظ علمی نیز تایید شود و دارای نوآوری باشد.دکتر فخرایی معاون پژوهشی بنیاد ملی نخبگان در خصوص جزئیات آیین نامه حمایت از مخترعان به خراسان گفت: یکی از جدیدترین اقدامات بنیاد ملی نخبگان راه اندازی تشکیلاتی برای سازمان دهی ارزیابی اختراعات است که در همین راستا وبگاهی راه اندازی خواهد شد که مخترعان در هر نقطه از کشور بتوانند از طریق اینترنت و با مراجعه به این وبگاه اختراعات ثبت شده خود را معرفی کنند که در مراحل بعدی این اختراع توسط اعضای با سابقه هیئت علمی مورد ارزیابی و تایید قرار می گیرد و سپس اقدامات حمایتی از جمله ارائه جوایز ویژه و حمایت های مالی از این اختراع به عمل خواهد آمد.
وی خاطرنشان کرد: ارزیابی اختراعات به ترتیب سال ثبت اختراعات انجام خواهد شد که این موضوع از زمان اجرای طرح در فواصل زمانی مشخص اعلام می شود. ... ادامه خبر در ادامه مطلب ...
وی با بیان این که براساس این طرح اختراعات براساس 3 شاخص مهم ارزش علمی، نوآوری و قابلیت تجاری سازی مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت، تصریح کرد: اختراعاتی که باتوجه به این 3 شاخص مهم مورد تایید قرار گیرد باتوجه به نوع امتیازی که از نظر اهمیت کسب می کند، از حمایت های بنیاد ملی نخبگان برخوردار خواهد شد و بنیاد اعتبار خاصی در اختیار آنان قرار خواهد داد.
وی اضافه کرد: طبق این طرح مخترع کسی است که حداقل یک اختراع ثبت شده داشته باشد و در عین حال مدارک و اسنادی مبنی بر تایید علمی و ارزش تجاری اختراعش ارائه کند.وی با بیان این که شرایط حمایت از مخترعان از اوایل مهر ماه به صورت عمومی اعلام خواهد شد، خاطرنشان کرد: بر این اساس کلیه مخترعان در یک فراخوان عمومی برای اعلام اختراع خود و براساس زمان ثبت این اختراع یا اختراعاتشان دعوت خواهند شد و از طریق وبگاه می توانند خود اختراعشان را معرفی کنند.
وی اضافه کرد: ما تلاش می کنیم که فرآیند ارزیابی قابلیت های علمی و تجاری سازی اختراع و جنبه نوآوری آن، از زمان جمع آوری و تکمیل مدارک تا زمان اعلام نتایج نهایی، از 45 روز تجاوز نکند. پس از اعلام نتایج ارزیابی و تایید اختراع به طور قطع مخترعان اعتباری را برای پیشبرد اختراع خود دریافت خواهند کرد. اعتبار مزبور برای این است که اختراع وارد مرحله نمونه سازی و در نهایت تجاری سازی می شود، فرآیندی که ممکن است چند ماه و حتی چند سال به طول بینجامد.وی جزئیات مربوط به نوع جوایز و حمایت های مالی از مخترعان را این گونه تشریح کرد: این حمایت ها در 3 سطح تعریف شده است.
دسته اول کسانی هستند که یک اختراع ثبت شده در داخل کشور داشته و برای تایید علمی آ ن مراجعه کنند و این اختراع مورد تایید هم قرار گیرد. این اختراع یک جایزه سطح 3 دریافت می کند و اعتبار پژوهش و نوآوری بنیاد ملی نخبگان نیز برای تکمیل و تجاری سازی اختراع به مخترعان داده می شود.
وی ادامه داد: سطح دوم کسانی را شامل می شود که دارای یک یا چند اختراع تجاری سازی شده باشند و یا این که کالایی را که بر مبنای تجاری سازی اختراع خود تولید کرده اند، صادر کرده باشند و یا این که امتیاز تجاری سازی اختراع خود را به فرد یا افرادی در خارج از کشور فروخته باشند. در این سطح افرادی که هر یک از این 3 شاخص را داشته باشند جوایز اعتبارات سطح 2 بنیاد شامل حال آنان خواهد شد و در عین حال این امکان نیز وجود دارد که جوایز و اعتباراتی در سطح بالاتر برای تکمیل و تجاری سازی وسیع تر همان اختراع و یا تجاری سازی یک اختراع دیگر در اختیارآنان قرار گیرد.وی اضافه کرد: جوایز و اعتبارات سطح یک نیز برای مخترعانی در نظر گرفته شده است که ثبت اختراع بین المللی و تجاری سازی در سطح بین المللی داشته باشند این مخترعان اعتبار پژوهش و نوآوری سطح یک بنیاد را دریافت خواهند کرد.وی در ادامه خاطرنشان کرد: متاسفانه تاکنون روال ارزیابی اختراعات در کشور ما بسیار کند و در یک پروسه طولانی مدت انجام می شد. اما این پروسه جدید به طور قطع موانع پیش روی مخترعان را برمی دارد و امکان حمایت از آن ها را فراهم می کند. سازگاری با اصول علمی، نوآور بودن و قابلیت تجاری سازی از ویژگی های مهم اختراعات مورد ارزیابی خواهد بود که این شاخص ها توسط استادان فن ارزیابی می شود. در حال حاضر مقدماتی فراهم شده است که این کار در کمترین زمان و با بهترین کیفیت انجام شود.وی اضافه کرد: البته نمی توان قول داد که هر اختراعی در این پروسه به تایید برسد بلکه به طور قطع مواردی نیز مورد تایید قرار نخواهد گرفت. با این حال این دسته از مخترعان نیز از سوی بنیاد راهنمایی می شوند تا بتوانند برای ارتقای اختراع خود در چارچوبی اصولی گام بردارند.وی در پاسخ به این سوال که استادان و کارشناسانی که قرار است این اختراعات را ارزیابی کنند، در چه سطحی قرار دارند یادآور شد: مقرر شده است که ارزیابی ها و تایید اختراعات توسط استادان با سابقه تمامی دانشگاه ها و مراکز پژوهشی کشور که دارای سابقه کار صنعتی هستند، انجام شود. /موسسه فرهنگی خراسان