آزمایشات قوی ترین شتابدهنده جهان " ال.اچ.سی." که عظیم ترین آزمایشات فیزیک و فیزیک ذرات در تاریخ بشر محسوب می شود، امروز (10 سپتامبر) در مرکز سازمان اروپایی پژوهش های هسته ای موسوم به "سی.ای.آر.ان." و یا "سرن" در ژنو شروع می شود.به گزارش سرویس بین الملل سایت بازیاب ، هدف آزمایشات این شتابدهنده 27 کیلومتری که حدود 100 متر زیر زمین قرار دارد، پاسخ به سوالات بزرگ فیزیک از طریق اصابت و برخورد پروتون ها با یکدیگر با سرعت نور (300 هزار کیلومتر در ثانیه) است.چرا در جهان ما ضدماده وجود ندارد؟ در مهبانگ و انفجار بزرگ چه اتفاق و حادثه ای رخ داده است؟ آیا ذرات اسرارآمیز "هیگز- بوزون" واقعا وجود دارند که طبق مدل و تئوری استاندارد در فیزیک به ذرات بنیادی جرم اعطاء می کنند؟ از جمله این سوالات هستند....
این آزمایشات تحت تدابیر شدید امنیتی انجام می شود و از ماهها پیش ورود به بخش ها و تاسیسات حساس این شتابدهنده صرفا با کارت های ویژه الکترونیکی ممکن است. حمله "هکرها" به شبکه کامپیوتری مرکز "سی.ای.آر.ان."، یکی از نگرانی های مسوولین این مرکز عظیم تحقیقاتی است.
حتی برخی از پژوهشگران از جمله "اوتو روسلر" از شهر توبینگن در آلمان جزو مخالفین آزمایشات شتابدهنده هادرون هستند اما شکایت وی علیه شروع فعالیت این شتابدهنده با شکست مواجه شد.
در حالیکه روسلر نگران است که طی آزمایشات شتابدهنده مرکز سرن، "حفره های تاریک" ایجاد شود که تمام زمین را در خود ببلعد و کارشناسان این مرکز علمی نیز از مدت ها پیش این دیدگاه را رد کرده اند اما داستان "شتابدهنده شومی" که می تواند بشریت را نابود کند، همچنان وجود دارد.
حتی تهدیدات مرگ علیه "فرانک ویلچک" فیزیکدان و دارنده جایزه نوبل نیز به خاطر ساخت شتابدهنده هادرون "ال.اچ.سی." وجود داشته است.
این شتابدهنده نتیجه کار دسته جمعی و تیمی هزاران پژوهشگر و دانشمند از سراسر جهان است.
طراحی و ساخت قطعات مهم دتکتورهای قوی و تحقق هریک از چهار آزمایش این شتابدهنده شامل "اطلس"، "آلیس"، "سی.ام.اس." و "ال.اچ.سی.بی."، به عهده چندین دانشگاه و موسسه علمی بوده است.
این شتابدهنده بیش از 7 هزار تن وزن دارد و به عنوان دوربینی برای تصویربرداری و ثبت ذرات بنیادی محسوب می شود و قوی ترین شتابدهنده ذرات در تاریخ بشر است.
طراحی و ساخت این شتابدهنده 20 سال طول کشید و فیزیکدانان معتقدند که پیچیده ترین پروژه در تاریخ بشر است.با این شتابدهنده می توان به عمق میکروهستی و گیتی و ذرات نظر کرد و به جهان سابق و مهبانگ و پیدایش جهان نزدیک تر شد. بیش از 10 هزار پژوهشگر و دانشمند قرار است در سال های آینده با این شتابدهنده آزمایشات خود را انجام دهند.
1232 آهن ربای 15 متری، نگهداری ذرات بر روی محور شتابدهنده را به عهده دارند. این آهن رباها باید تا 271 درجه سانتیگراد خنک شوند تا بتوانند فعالیت ذراتی را محقق کنند که با سرعت نور بر روی محور شتابدهنده در حرکت هستند.
این ذرات، میلیاردها پروتون یعنی هسته اتم های هیدروژن هستند و در ابعاد بسته کبریت، بسته بندی شده اند. نیمی از این بسته ها در جهت حرکت عقربه ساعت و نیمی نیز در جهت عکس در حرکت هستند و این ابرهای پروتونی در برخی از نقاط با تمام قدرت با یکدیگر اصابت می کنند.
"پتر هیگز" فیزیکدان انگلیسی و پدر ذرات بنیادی "هیگز- بوزون" معتقد است که شتابدهنده جدید "ال.اچ.سی" که قرار است20 شهریور آزمایشات خود را آغاز کند، وجود "ذرات هیگز" را ثابت خواهد کرد.
هیگز می گوید، شتابدهنده عظیم "ال.اچ.سی" احتمالاقادر استبسیار زود شواهد و اطلاعاتی در رابطه با ذرات هیگز کشف و پیدا کند.
"ذرات هیگز" و همچنین "میدان هیگز" قرار است کیفیت پیدایش جرم در ذرات بنیادی ابراتمی را تشریح کنند. در حالیکه این تئوری امروزه به عنوان رکن اصلی فیزیک نوین قلمداد می شود اما این تئوری از 40 سال پیش تاکنون از طریق یک آزمایش ثابت نشده است.
هیگز با توجه به شروع آزمایشات شتابدهنده "ال.اچ.سی." در مرکز سازمان اروپایی پژوهش های هسته ای موسوم به "سی.ای.آر.ان." و یا " سرن" در ژنو می گوید، از زمان شروع این آزمایشات حداقل 2 سال طول خواهد کشید تا واقعا نتایج قانع کننده ای کسب شود. این فیزیکدان مشهور جهانی افزود، دلیل این امر مدت زمان زیادی است که برای ارزیابی داده ها نیاز است.
هیگز 79 ساله که در ادینبورگ زندگی می کند، در دهه 1960 میلادی موجودیت ذرات هیگز را بطور تئوری پیش بینی کرد. کارشناسان و متخصصین احتمال می دهند که در صورتیکه آزمایشات واقعا این ذرات را ثابت کنند، "پتر هیگز" مطمئنا یکی از نامزدهای کسب جایزه نوبل فیزیک خواهد بود.
هزینه ساخت شتابدهنده "ال.اچ.سی." دو میلیارد یورو پیش بینی شده بود اما این رقم به 3 میلیارد یورو افزایش یافت و مرکز اروپایی سرن برای تامین این بودجه، پروژه هایی را مسکوت گذاشت که با این شتابدهنده رابطه نداشتند. زمان آغاز و شروع کار این شتابدهنده نیز از سال 2005 به 2008 میلادی موکول شد.
مرکز سرن که از آن به عنوان مرکز اروپایی برای فیزیک ذرات نیز یاد می شود، در سال 1954 میلادی در ده میرین در نزدیکی ژنو تاسیس شده است و در حال حاضر 20 کشور عضو آن هستند . آلمان بزرگترین حامی مالی این مرکز علمی است و یک پنجم بودجه سالانه آن را تامین می کند. 3 هزار نفر شاغل دارد و حدود 6 هزار پژوهشگر میهمان از سراسر جهان نیز در این مرکز فعالیت می کنند که عظیم ترین مرکز پژوهش ذرات در جهان است.
در حالیکه آمریکایی ها در سال های گذشته پنج جایزه نوبل فیزیک را به خود اختصاص داده اند، صرفا 2 پژوهشگر مرکز اروپایی سرن تاکنون این جایزه را کسب کرده اند اما هم اکنون کارشناسان احتمال می دهند که نتایج آزمایشات شتابدهنده "ال.اچ.سی." این تناسب را به نفع پژوهشگران مرکز سرن تغییر خواهد داد.