طی چند سال گذشته محصول زعفران به علت خشکسالی های مداوم کاهش قابل توجهی داشته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گفت: علی رغم خشکسالی های پی در پی باید کوشش کنیم با بهره گیری از ابزار و روش های مناسب فرآوری، بسته بندی و ابتکار بهترین زعفران جهان را همچنان در دست داشته باشیم.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی، تناکی افزود: محصول ارزشمند زعفران جایگاه چهارم را در بین محصولات کشاورزی پس از پسته، پوست، کشمش و... به خود اختصاص داده است.وی ادامه داد: زعفران یکی از محصولات اقتصادی و استراتژیک استان خراسان جنوبی است که با توجه به محدودیت منابع آب، خشکسالی های پی در پی و لزوم استفاده بهینه از آب موجود بالاترین عملکرد اقتصادی را به ازای مصرف هر متر مکعب آب دارد....
وی سطح زیر کشت زعفران استان (در سال 86) را 11 هزار و 365 هکتار و متوسط عملکرد در واحد سطح (هکتار) را 09/3 کیلوگرم ذکر کرد و افزود: استان خراسان جنوبی حدود 30 درصد از سطح زیر کشت زعفران کشور را به خود اختصاص داده و از نظر تولید این استان مقام دوم کشور را دارد.
تناکی گفت: تعداد بهره برداران زعفران در استان خراسان جنوبی 43 هزار و 549 نفر هستند که از این راه امرار معاش می کنند.
وی افزود: پیش بینی می شود تولید زعفران در این استان به دلیل خشکسالی، سرمازدگی و... حدود 20 تا 25 درصد کاهش داشته باشد و به مقدار حدود 35 تن برسد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی در خصوص مشکلات این محصول گفت: یکی از مشکلات مهم در صنعت زعفران جمع آوری به طریق سنتی است، در زعفران دسته ای که به صورت معمول جمع آوری می شود به طور طبیعی گرده های چسبیده به کلاله ها بر روی زعفران باقی مانده و باعث کدر شدن محصول می شود که خود یک عامل منفی به حساب می آید و روش خشکانیدن زعفران به صورت سنتی یکی دیگر از عوامل مهم افت قیمت زعفران در صحنه جهانی است.
وی از دیگر مشکلات موجود در تولید این محصول به پایین بودن عملکرد، بروز مشکلات ناشی از خسارات طبیعی، نبود مراکز تحقیقات زعفران و کمبود صنایع فرآوری و بسته بندی اشاره کرد و گفت: زعفران به عنوان محصول منحصر به فرد کشور و استان خراسان جنوبی باید به نام ایران و ایرانی باقی بماند. /خراسان